Mikxmaks blogg

Perspektiv från 1:a våningen

Open Art – konst som berör

Nerikes Allehanda berättar att ”de vita figurerna på Open Art har blivit vandaliserade”. Under tre månader ställs olika konstverk ut runtomkring i Örebro. NA:s artikel beskriver på vilket sätt verken blivit utsatta för skadegörelse. Mats Nilsson, projektansvarig för Open Art, kommenterar detta: ”Det är förfärligt, men man får räkna med sådant här när man ställer ut, jag tycker ändå att vi är ganska förskonade”.

Man skulle också kunna välja att tolka skadegörelsen som en del av den interaktion som sker mellan medborgare och konstverk, alltså som en del av en kommunikativ process.  En del tittar och fotograferar, några vill röra och arrangera bilder, några kanske blir arga och uttrycker det direkt.

I mina ögon är det det som gör det till konst – att det berör. Att människor diskuterar och (re)agerar. Om det enbart skulle vara fint och dekorativt skulle det knappast kunna kallas konst. Personligen är jag lite sur på att det ställts en jättestor upp-och-ned vänd kanin mitt framför Engelbrekt! Ser inte Engelbrekt också ganska otillfreds ut, närmast som om han när som helst ska angripa den där kaninen, eller kanske konstnären, med sin yxa.

Lämna en kommentar

Information

Detta inlägg publicerades den 29 juni 2011 av in Konst.

Kategorier

Blog Stats

  • 16 785 hits